Kan en Infiltration eller markbädd frysa?

När tempen börjar ligga under nollan och tjälen kryper ner i marken så kan man fundera hur din infiltrationsbädd eller markbädden egentligen mår. Kan de frysa till is?

Alla markbaserade lösningar rekommenderas att täckas med en återfyllnad på minst 40cm.

Har sett kommuner som rekommenderar nertill 25cm återfyllnad och det kan säkert också fungera beroende vart i landet man bor, men inte minst platsen för avloppet.

Du vet bäst själv hur förhållande ser ut på den plats du bor på, eftersom varje plats har ju sin egen klimatzon och kan skilja sig enormt på relativt korta avstånd beroende på höjd och öppen vegetation.

OBS Viktigt: Tänk på att BAGA:s biomoduler max får ha 70cm återfyllnad och övriga traditionella samt FANN ligger max återfyllnad på ca 1m.

Det går utmärkt att använda befintlig jord som du har grävt upp som återfyllnad. Undvik större stenar och rötter som kan skada underliggande lagrer samt dra ner kyla i bädden.

Återfyllnaden fungerar som ett isolerande täcke som gör att den befintliga värmen från marken samt det aktiva avloppet (när det används) bidrar att hålla anläggningen tillräckligt ”varm” för att den renande biohuden ska överleva.

Är anläggningen upphöjd och vindutsatt resonerar t.ex. FANN att man bör isolera med t.ex Isodrän.

Isodrän släpper igenom luft i till skillnad mot cellplast (Frigolit) som är i princip syretät och hämnar syresättningen av infiltration eller markbädden.

Jag anser att i det flesta fall så är det överkurs med extra isolering förutom återfyllnaden om det inte skulle vara en väldigt utsatt plats.

Oftast så kommer det i alla fall 10 centimeter snö och då isolerar den så mycket att det blir det i princip ingen tjäle (I alla fall inte mellan Sverige).

Norrut i landet är det ju kallare men i gengäld så blir det tjockare snölager som isolerar ännu mera.

Söderut så är det istället varmare så risken att det skulle frysa känns ganska avlägsen.

Störst frysrisk känns som platser där det kan vara minusgrader, men utan snö!

Om du läst det tidigare inlägget i kunskapsbanken om Avluftning av infiltration och markbädd så har du förstått den viktiga betydelsen av fullt fungerande avluftning av ditt enskilda avlopp. Den säkerhetsställer både livslängd, rening och funktion.

Då kan man tycka att vintertid så kommer luften via ventilationens undertryck dra ner kylan igenom spridarröret och kyla ner anläggningen?

Korrekt det kommer ske! Naturvårdsverkets gamla hänvisningar anger till och med att man ska strypa tillförseln av luft och kända tillverkare gjorde det också tidigare.

Men luften som går igenom spridarröret kyler ner just luften i spridarröret och inte i omkringliggande gruslager som värms av marken samt den naturliga processen.

Kan tänkas att biohuden inte mår lite sämre just närmast röret men troligtvis så kommer den trivas utmärkt igen när den får sin dos av näringsrikt plusgradigt ”varm” vatten som kommer när du använder ditt avlopp. Blir som en resa till Gran Canaria eller Thailand för oss människor flera gånger varje dag 🙂

Står det vatten i spridarröret så skulle det vattnet kunna frysa men det ska inte stå något vatten där någon längre stund.
I alla fall inte tillräckligt länge för att det ska kunna hinna frysa till is!

Har du en sommarstuga så får ju inte anläggningen lika mycket ”varm” vatten men samtidigt så sänker du säkert temperaturen i sommarstugan och då minskar det naturliga draget i avloppstammen och mindre luft går igenom anläggningen.

Det skulle ju gå att strypa ventilationshatten men risken att du glömmer bort att öppna upp den i vår eller att du stryper ventilationen för mycket är betydligt större än att infiltrationsbädden eller markbädden fryser.
Så det skulle jag inte rekommendera.

Jag har aldrig hört talas om någon anläggning som har frusit förutom själva PEM-slangen om man pumpar till markbädden men det är något annat.

Så när temperaturen blir kallare så är det enda ni behöver göra är fortsätta spola, tvätta, diska och duscha som vanligt! 🙂

Har du ett exempel på en anläggningen som har frusit? Kommentera gärna! Jag har inte lyckas fått fram någon!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *