Hur fungerar minireningsverk 2024

De flesta minireningsverk har snarlik uppbyggnad och funktion och på Svenska marknaden finns det uppskattningsvis 70-80 st olika märken varav vissa är samma reningsverk som säljs under olika namn.

Det finns så kallade “billiga minireningsverk” som oftast är direkt importerade från kontinenten och ingen support bakom. Om ett sånt reningsverk strular ligger man pyrt till och kanske inte har någon att reklamera felet till eller ens någon som svarar i telefon.

Då kanske det inte är ett “billigt” minireningsverk längre utan kan bli dyrt.

Alla produkter som vi saluför finns det stora seriösa tillverkare bakom som tar ansvar för sina produkter och har upp till 20 års funktionsgaranti och som även finns till hands när det strular.

Reningsteknik för minireningsverk

De vanligaste förkommande reningsteknikerna för minireningsverk är:

  • Minireningsverk med Satsvis Bio Rening (Vanligast)
  • Minireningsverk med Biohud
  • Minireningsverk med Membran Bio Reaktor (Ytterst ovanligt)

Minireningsverk med SBR (Satsvis Bio Rening)

Minireningsverket består då oftast av en tank med två kammare.

I första kammaren så slamavskiljts vattnet från fett och slam.

Sen pumpas vattnet in i andra kammaren och syresätta för att de naturliga bakterier ska trivas och mumsa in sig dina avloppsprodukter.

Efter en stund så tillsätts även flockningsmedel och syretillförsel avlutas och den så kallade klarningsprocessen tar vid.

I denna process så binds den mesta fosforn och det som finns kvar i vattnet klumpas ihop och sjunker till botten.

När klarningen är färdig så pumpas vattnet ut i från minireningsverket.

Slammet som har hamnat på botten i andra kammaren pumpas nu tillbaka till första kammaren.

Cirka en gång per år behöver första kammaren att slamtömmas.

Reningsprocess tar oftast ca 4 timmar, så det är en väldig snabb reningsprocess.

SBR tekniken är bra på att ta hand om organiskt material, fosfor och mestadels kväve, men renar inte e-coli och coliforma bakterier i tillräcklig omfattning så en efterpolering i form av mindre markbädd eller UV lampa är oftast ett krav.

Minireningsverken drivs oftast av en liten driftsäker och tystgående kompressor med låga driftkostnader.

Äldre modeller av reningsverk som till exempel Wehoputs drivs av flera mekaniska pumpar och rekommenderas ej får både drift samt underhållskostnader blir höga.

Minireningsverk med Biohud

Reningsverk som WSB Clean har även en Biokammare med bärare av biohud. Det gör reningen ännu bättre samt reducerar antal E. coli och koliforma bakterier oftast i en sådan tillräcklig omfattning att många kommunerna godkänner WSB Clean utan efterpolering. 

I första tanken slamavskiljts slammet som i en vanlig slamavskiljare.

Sedan pumpas vattnet till andra tanken där vattnet sprayas över biomoduler och en stor yta med biohud bildas.

Processen gör att BAGA Biotank ger en så effektiv rening av E. coli och koliforma bakterier att ingen efterpolering behövs utan vattnet kan ledas direkt till ett dike eller likande mottagere direkt.  

Minireningsverk med MBR (Membran Bio Reaktor)

MBR, så kallad membranbioreaktor, är den bästa rening som kan erbjudas idag inom avloppsrening.

Detta är den teknik som troligen kommer växa mest framöver eftersom man kan i princip återanvända avloppsvattnet som dricksvatten efter reningen.

Stor utveckling sker på området och redan idag erbjuds MBR till konsumentmarknaden fast prislappen blir därefter och avskräcker de flesta.

Minireningsverk underhållsfritt

Alla minireningsverk kräver ett visst underhåll utöver slamtömning.
Köper du t.ex en WSB Clean Minireningsverk och tecknar serviceavtal så blir minireningsverket underhållsfritt och du behöver inte sköta några egenkontroller eller fylla på flockningsmedel.

Det flesta minireningsverk kan man slamtömma själv genom slamavvattning eller att ha ett minireningsverk med inbyggd slampåse.

Vi avråder från egen slamhantering.
Den årliga kostnaden för slampåsar är oftast högre än en kommunal slamtömning och en kommunal slamtömning är både teknisk problemfri och trevligare!

Minireningsverk bäst i test 2024

Inga dagsaktuella tester av minireningsverk finns i Sverige. Det är svårt för konsumenter att veta vad som är bra eller inte, eftersom leverantörerna ofta lovordar sina egna produkter.

Det finns över 70-80 olika minireningsverk i Sverige, med skiftande kvalitet. Länsstyrelsen gjorde ett test för 10 år sedan, men det är inte aktuellt idag.

En fråga är vem som skulle finansiera ett sådant omfattande test. Det är en kostsam studie som kräver expertis inom flera olika områden.

Vi rekommenderar att gå på erfarenhet när du väljer ett minireningsverk. Markgrossen har egen faktiskt erfarenhet, av de flesta märken och omfattande informationskällor från större delen av branschen.

Alla minireningsverk har både fördelar och nackdelar. Det är viktigt att jämföra olika produkter innan man gör ett köp.

Minireningsverk BDT

Om man vill ha en kompakt effektiv BDT lösning som ett minireningsverk så rekommenderar vi:

Vestelli är en lösning som erbjuder en stabil lösning på liten yta som tar hand om allt BDT vatten från ett permanent boende.

Vestelli har över 5000st installerade anläggningar i Finland.

Efterpolering av minireningsverk

Minireningsverk är ett bra alternativ till kommunalt avlopp för många hushåll i Sverige. De är effektiva på att ta bort organiskt material, fosfor och kväve, men de är inte lika bra på att ta bort bakterier. Därför kräver många kommuner att minireningsverk efterbehandlas med en efterpolering.

Vad är efterpolering?

Efterpolering är en process som syftar till att reducera bakterier i avloppsvatten. Den vanligaste typen av efterpolering är infiltrationsbädd, men det finns även andra alternativ, till exempel markbädd, biofilter och UV-brunn.

Varför behövs efterpolering?

Bakterier i avloppsvatten kan vara en risk för miljön och hälsan. De kan orsaka sjukdomar hos människor och djur, och de kan även bidra till övergödning av vattendrag. Efterpolering minskar risken för att bakterier ska spridas till recipienten.

Vad är kraven på efterpolering?

Kravet på efterpolering varierar från kommun till kommun. I vissa kommuner krävs det att minireningsverket efterbehandlas med en infiltrationsbädd på minst 10 m2. I andra kommuner kan det räcka med en mindre markbädd eller ett biofilter.

Alternativ till efterpolering

Det finns några minireningsverk som har inbyggd UV-brunn. UV-ljus kan döda bakterier, så dessa reningsverk behöver inte efterbehandlas. Det finns dock några saker att tänka på med UV-brunnar. För det första är de dyrare än minireningsverk utan UV-brunn. För det andra kräver de regelbundet underhåll, eftersom UV-lampan behöver bytas ut regelbundet.

Vad ska man välja?

Valet av efterpolering beror på flera saker, bland annat kraven i den aktuella kommunen, storleken på tomten och budgeten. Om du är osäker på vad som är bäst för dig är det alltid bra att rådgöra med en expert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.